En anerkendt filosof

Sigmund Freud levede fra midten af 1800-tallet og døde i 1939. Han var uddannet læge med speciale i neurologi. Han brugte meget tid på at tænke og filosofere over hjernen. Du kender sikkert allerede til hans personlighedsmodel. Freuds personlighedsmodel er stadig interessant og anvendt i dag, selvom den er omkring 100 år gammel. Der er naturligvis kommet nyere viden til siden, og nogen er direkte kritiske over for modellen, da den naturligvis er lavet ud fra dens samtids mennesker og menneskesyn. Men dog er den stadig relevant i dag, og anvendes fortsat af mange.

En model i flere lag til gavn for mange

Modellens lag er let forståelig for de fleste samtidig med, at den giver rige muligheder for at dykke længere i dybden med den, hvis du skulle have behov for det. Derfor kan du både få udbytte af den, som ung gymnasieelev, men også som en erfaren psykolog med mange år i faget. Det er naturligvis forskellige niveauer, der arbejdet på, men pointen er, at den er tilgængelig for en bred vifte af mennesker.  Har du endnu ikke kendskab til den, så kan det bestemt anbefales at læse den.

Freuds personlighedsmodel kort fortalt

Her er en ganske kortfattet oversigt over modellen:

Overjeget er vores ageren ud fra, hvad der forventes af os i forhold til opdragelse, samfundsnormer, samvittighed og lignende. Derfor styres det ikke af vores følelser, men i stedet af samfundets krav og idealer.

Jeget er den lille del, som vi viser. Jeget skal hele tiden navigere mellem overjeget og idet. Jeget er vores fornuft. Det er vigtigt at vores fornuft kan styre jeget, så ikke overjeget eller idet tager overhånd.

Idet er vores drifter. Her kan vi gøre præcis, som vi har lyst til. I idet findes også alle de oplevelser, som vi med tiden har fortrængt.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *